post

Az optika megjelenése

Az emberiség nem a 20ik században lett csak rövidlátó, kancsal, vagy szenvedett éppen időskori látásromlástól. Ez már évszázadokkal korábban is előfordult, és eleink is megpróbálták enyhíteni, kezelni ezeket a tüneteket a maguk módján. Ám a századforduló hozta el azt a technológiát, ami a mai módszereket egyszerre széles körben tette elérhetővé, nem csupán meghagyva őket a rangosak és tehetősek kiváltságául. Ezzel a tömeggyártással indulhatott útjára az első optika üzletvállalkozási hullám. Az első optika inkább azokat a házaló, utazó aktatáskák szakembereket jelentette, akik járták például a vadnyugatot városról városra. Ma pedig egészen hasonló mód működnek maguk a vizsgálatok, csak mi vagyunk azok, akik az optikához mennek.

Az optika vizsgálat ma

Ha bármilyen szemészeti gondunk adódik, akkor irány a szemészet, de ha már tudjuk, hogy milyen eszközre van szükségünk, akkor az első utunk legyen az optika. Persze az optikák mindig szorosan együttműködnek a szakorvosokkal – maguk is azok – és ha netán itt derülne fény egy betegségre, elváltozásra, akkor ugyanúgy elutalnak minket a szakrendelőbe. Ám annak megállapításához, hogy milyen jól látunk, milyen lencsére van szükség, bőven elég egy optika.

A vizsgálat elengedhetetlen része, hogy a látásunkat bemérjék. Régi optika élmények közt még egy hatalmas vastag szemüveg szerepelhet, ma már egy filigránabb verzióban érhető el ugyanez a lehetőség. De léteznek különféle gépek is, nem csak a klasszikus táblaleolvasás. Aki optika üzletbe valaha betette a lábát, nyilván találkozott a letakarom a szemem és olvasom a táblát módszerrel. De léteznek ennél sokkal modernebb berendezések is. A mai lézeres gépek képesek mérni a szaruhártya vagy a szivárványhártya vastagságát, a pupilla tágulás gyorsaságát, látják a szemfehérje minden sérülését, és még kismillió apróságot, ami alapján az optika pontosan be tudja határolni milyen látáskorrekciós eszközre is van szükségünk.

Az optika termékei

Ebbe persze nekünk is van beleszólásunk. Mert az optika számos lehetőséget kínál, lehet a napszemcsink dioptriás, de hordhatunk kontaktlencsét egy egyszerűbb napszemüveg alatt és persze a szemüvegünk is lehet fényre sötétedő. Már három variáció, és mind attól függ, számunkra hogyan is kényelmes gazán. Az optika persze segít eligazodni a lehetőségek közt, vagy, ha ódzkodnánk mondjuk a kontaktlencse használattól, elmondják az előnyöket, hátrányokat, mire kell figyelni, alkalmasint pedig be is tanítanak a használatára.

Az optika emellett kiegészítő termékeknek is otthona, mondjuk ha tokot, törlőkendőt, ápoló folyadékot vagy bármi hasonlót keresünk. Jó is, ha ilyen finomságokra ügyelünk, mert így meg tudjuk hosszabbítani az eszközeink élettartamát. Az optika emellett persze a tanácsadásnak is helye. Ez kiterjed a már fent említett segítségre, hogy milyen eszközzel hogyan bánjunk, és melyik mire alkalmasabb. De olyan egyszerű dologban is segíthet az optika, mint a szimpla esztétikai választás. Ha tehát tanácstalanok vagyunk, hogy milyen keret is illik a mi arcformánkhoz, melyik szín, milyen, merjünk-e merészek lenni, nyugodtan kérdezzünk!

Hogyan működik az optika online?

Kitűnően. Akik még csak most ismerkednek az optika világával, kaphatnak egy első betekintést, hogy miféle kínálattal is bír az adott üzlet. Ha még nem ismerik a saját „méreteiket”, egy szemvizsgálatért mindenképpen el kell majd látogassanak fizikailag is az optikába. Ellenben a gyakorlottaknak, rendszeres vásárlóknak erre már semmi szüksége nincs. Egyszerűen otthonról, kényelmesen online berendelhető mindenféle ápolófolyadék, pót-olvasószemüveg vagy újabb tok, esetleg színes napi lencse egy különleges alkalomra.

Ez a kényelem sokat számít, hiszen nyugodtan ellenőrizhetjük az árakat, nem az ebédszünetünkbe kell bezsúfolni az ügymenetet, gyakorlatilag rendelni hajnal kettőkor is lehet és a rendelt termék házhoz jön. Ami azonban szintén nem elhanyagolandó szempont ilyenkor, hogy az online optika most, a vírus idején biztonságosabb is. Nem ülünk metróra, vonatra, buszra, villamosra, de még az autónkba se, csak a gép el a saját székünkben. A kiszállítás is lehet érintésmentes, és akkor már tényleg kimaxoltuk az óvatosságot.

Miért szeretem az online optikát?

Mint gyakorlott felhasználó, hiszen először 12 évesen jártam optika üzletben, nekem már nem újdonság a vizsgálat sorozat. Évente egyszer bőven elég megnézetnem a szemem, hogy tudjam, minden rendben. A köztes időben pedig mindaz, amire szükségem lehet, online elérhető és meg is rendelem őket rendszeresen. Egyszerűen kényelmes, évek óta így csinálom. Ezt a gyakorlatot csak erősíti a járványhelyzet, úgyhogy az online optika azóta nagy sláger lett nálam a családban is.

A megosztásokat megköszönjükShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin