post

Nem tudom, melyik kutyatáp lenne jó a kutyámnak

Természetes, hogy a legjobbat szeretnénk kedvencünknek. És az egészségük védelmének az érdekében nem mindegy, hogy mit adunk nekik enni nap, mint nap. A piacon rengeteg különböző kutyatáp kapható, amelyek között könnyű elveszni, így összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amelyek segíthetnek abban, milyen eledel kerüljön kedvencünk tálkájába. Arról sem feledkezünk meg, hogy más szükségletei vannak egy kölyöknek, más egy felnőttnek és más egy korosodó kutyának. A várandós tappancsosokról már nem is beszélve. Az sem mellékes (sőt!), hogy barátunknak van-e valamilyen ételintoleranciája vagy ételallergiája. Legegyszerűbb és legegyenesebb út, ha megkérdezzük állatorvosunkat arról, melyiket javasolja. Mi magunk nem vagyunk táplálkozási szakértők, és ez teljesen normális. Ha tudjuk is, hogy a magasabb tápérték a jobb, akkor sem tudjuk melyik az elég magas. Hogy erre fény derüljön, kérdezzük meg a hozzáértőt. Nézzünk, mit tehetünk addig, amíg erre lehetőségünk nem nyílik.

Hogyan ne válaszunk kutyatápot?

Már az elején felmerül a kérdés, hogy válaszunk-e az ár alapján kutyatápot. A magasabb ár magasabb színvonalat sejtett, ugyanakkor nem biztos, hogy az összetevők aránya ideális. A száraz, illetve nedves tápok szintén eltérő tápanyagtartalommal bírnak, s egyik drágább a másiknál. Milyen gyakran etessük száraz kutyatáppal, és mennyit érdemes adni kedvencünknek a konzervekből? Mi a helyzet a házi koszttal? Az ár mellett fontos vásárlói szempont szokott lenni az eledel ízesítése is, illetve illata. A gyakorlottan, figyelmesebb állattartók már a fehérjetartalmat is ellenőrzik és nem csak a reklám és a csomagolás alapján döntenek. Egy jó minőségű táp csomagolásán minden lényeges információ megtalálható, méghozzá magyarul. Szánjuk rá az időt és vásárlás előtt hasonlítsuk össze a különböző tápok csomagolásán feltüntetett tápértékeket. Így látni fogjuk, hogy melyik eledel fedezi kutyánk napi tápanyag- és energiaszükségletét. Meglehet az egyik nagyobb kiszerelésű és így kedvezőbb árunak tűnik, de vajnyi kevés hasznos anyagot tartalmaz. A nagy része hasztalan térfogatnövelő, míg a kisebb kiszerelésű táp vélhetőleg sokkal koncentráltabb, így kedvencünknek kevesebbre is van szüksége belőle. Ezt a napi etetendő adag mennyiségével mérhetjük fel, ami szintén kötelezően feltüntetendő információ a kutyatápokon. Az ár vizsgálatánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a táp milyen alapanyagokból készült. A kutyák macskák ragadozó állatok, nem növényevők. Állati eredetű fehérjékre van szükségük. Ezek sajnos drágábbak, ami a termékárakon is visszaköszön. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp.

Kutyatáp, házi koszt vagy valami más?

Bármelyik koszt mellett is tesszük le a voksunkat, fontos, hogy a kutyatáp értékes összetevőkben gazdag legyen. A rossz minőségű eledelektől kedvencünk közérzete rosszabbodhat és egészséges is megromlik, hiszen a szervezete nem kapja meg a működéshez szükséges tápanyagokat. Hozzánk, gazdikhoz hasonlóan, kedvencünknek is szüksége van a következő három tápanyagcsoportra: fehérje, szénhidrát, zsír. A házikoszt, ha van időnk és türelmünk és nem utolsó sorban kellő ismeretünk, jó táplálékforrás lehet, de nem napi rendszerességgel. Előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen felesleges adalékanyagot. Hátránya, hogy a főzés során a tápértéke jelentősen csökken. Érdemes inkább olyan kutyatápot választani, amit kifejezetten négylábú barátaink számára fejlesztettek ki, hiszen így garantáltan hozzájut majd minden szükséges tápanyaghoz, beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat is.  A száraz kutyatáp kevésbé romlandó, felbontás után is sokáig tárolható és kedvenceink viszonylag könnyen hozzászoknak. Problémát szokott okozni a székrekedés. Hiába van a kutya mellett friss víz, ha nem iszik eleget, de a száraz tápot eszi. Sok gazdi ezért választja inkább a konzervet. Bármit is preferálunk, nagyon fontos az állandóság. Fontosabb, mint a változatos állagú kosztok. Az emésztőrendszernek időre van szüksége, hogy hozzászokjon egy bizonyos fajta táplálék feldolgozásához. Hirtelen sose váltsunk egyikről a másikra. Természetesen szabad újakat kipróbálni, hiszen nagyon sokféle eledel kapható. Elég szétnéznünk a https://www.petnet.hu/alkategoria/KUTYA_KUTYATAP_KUTYAELEDEL-4 oldalon. Ezt hozzászoktatással, az eledelek keverésével oldhatjuk meg.

Milyen szempontokat vegyünk tehát figyelembe a kutyatáp kiválasztásakor?

Kedvencünk életkora, testsúlya és életmódja az elsődleges szempontok. Ezek határozzák meg azt, hogy négylábú barátunknak milyen szükségletei vannak. Ne adjunk a felnőtt kutyáknak kölyköknek kifejlesztett tápot, mert nem fedezi a szükségleteit. Ahogy a vemhes kutyusnak is szüksége van egy kis extrára a pocaklakók révén. Az idősödő ebeknél nagyon fontos a csontok és az immunrendszer fokozott védelme, amely szintén csak a kifejezetten nekik összeállított tápok fedeznek.

 

A megosztásokat megköszönjükShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin