post

Mikor szükséges a műterem?

Egy fotográfus életében előbb utóbb eljön a pillanat, amikor műterem után néz. Lehet, hogy egy olyan projektet kaptál, amit csak ilyen szigorúan szabályozott körülmények közt tudsz megcsinálni. Lehet, hogy önmagad fejlesztéséhez szükséges, lehet, hogy nincs meg az az eszközparkod, amit itt bérelsz. Egy a biztos, a tökéletes stúdiót keresed. Egy kicsit olyan ez, mint amikor a saját nászutadat tervezed, azt akarod, hogy minden tökéletes legyen. Legyen szép, könnyű, elegáns, professzionális és szeress is bele. Ki kell ábrándítsalak, ez a műterem nem biztos, hogy létezik. Viszont létezik olyan, ami elérhető áron neked való szolgáltatást nyújt. A kérdés csak az, hogyan találd meg. Leteheted a voksod egy konkrét stúdiónál vagy a későbbi igényeidtől függően lehet több kedvenced is. A döntéshez azonban elengedhetetlen, hogy tudd, mit akarsz. Minden paraméternek, jellemzőnek, véleménynek, árnak utána lehet járni. Azt helyetted azonban senki se mondja meg, mire van szükséged.

A műterem lelke és elrendezése

Mint minden jó házibulinak, a műterem lelke is a konyha. Nem csak a magad kedvéért fontos, hogy legyen legalább egy konyhasarok a stúdiódban. Minden stúdió tartalmaz legalább egy könnyen elérhető vízforrást. Eleve szükséged van rá a takarításhoz, de ezen felül is jó szolgálatot tehet. Magad után értelemszerűen elmosogatsz, a vendégeid után szintén, a kellékeidet tisztán kell tartanod, lehet, hogy a fotózáshoz magához van rá szükséged. Legyen.

A lelki faktor másik tényezője a természetes fény. Fotózáshoz természetesen hasznos, ha teljesen el tudsz sötétíteni. Talán még elsőre örülsz is, hogyha nincs is ablak a műterem falán, hiszen akkor lámpatestekkel lehet mindent irányítani. Viszont ha úgy gondolsz bele, hogy hosszú órákat fogsz naponta egy sötét lyukban tölteni, nagyon gondold át a depresszióra való hajlamodat.

A műterem igazi logisztikai kihívás, ha az elrendezéséről van szó. A fotós ilyenkor egyszerre lakberendező és belső építész. A tér ne legyen se túl keskeny, se furcsa alapú, mint mondjuk egy L alak. Hiába nagy az alapterület, ha nem tudsz teret teremteni benne. Ugyanígy érdemes átgondolni, milyen burkolatot preferálsz. A fa gyönyörű, dekoratív és sokkal melegebb, mint a beton. Viszont nehezebb takarítani, karcolódik, és ha már régóta használatban van, nyikorog, berezeg, ami kellemetlen lehet, mondjuk egy makró fotózásnál. A beton stabilabb, bármit felsikálhatsz róla, viszont ami eldől, az el is törik rajta, mert semmi ruganyossága nincs.

A műterem alapja a tér

Mekkora térre van szükséges a munkához? Nem a fényképezett területre gondolok, hanem a teljes műterem területére, ahol jössz mész, ahol hasalsz, ahova besuvasztasz egy asztalt, hogy a laptopodra azonnal kivetítsd a képeket és azt a sarkat is, ahova odahánytad az épp nem használt, de majd mindjárt elengedhetetlen eszközöket is. Ha kell, rajzold le egy A4-es papíron, hogyan képzeled el a teret, mi van benne, milyen a belmagasság (oda kell férjen a felső világítás is a kép fölé). És ha ezzel megvagy, akkor legyél szőrös szívű és húzd ki, ami nem a legszükségesebb. Olyan műterem sosem lesz megfizethető, ahol minden feltétel megvalósul. Közelítsd az elképzelést a realitás felé amennyire csak lehetséges.

Raktár

Főleg, ha reklámfotózással foglalkozol, egy idő után a vállalkozásodban fel fogsz halmozni egy csomó kelléket. Köveket, kavicsokat, ilyen olyan háttereket, akváriumot, tíz féle függönyt, növényeket és a többit. Emellett néha ki is kell takarítani, amihez szintén szükség van porszívótól felmosón át portörlőig minden félére, amit valahol tárolnod kell. Ugyan nem a műterem szó szoros része, mégis elengedhetetlen egy jól működő stúdióhoz,

Asszisztens

Nem mintha az asszisztensnek hálószobát kéne elkeríteni a műterem egyik szegletében. Viszont, ha bárki más is veled dolgozik abban az elképzelt térben, az ő ottlétével ugyanúgy számolnod kell, mint a lámpatestekkel. Csak ő mozog is.

Lazulás

Nem tűnhet elengedhetetlennek, de ha bármit kihagysz, ne ez legyen az. Legyen egy hely arra az öt perc kávéra két munkaroham között, ami nem a munkaasztal vagy a kelléktár. Elég egy erkély, vagy egy kis konyhasarok is, de cseppet sem fogsz tudni lazítani, ha leeszed a laptopodat, mert fél lábon állsz két háttérelem és a munkaasztal közt, mert máshol nem férsz már el. Minden fotós munkamániás, ezért mind a műterem falain belül eszünk – ha eszünk egyáltalán. De cseppet sem ad profi látszatot, ha ehhez szó szerint helyet kell túrni magunknak. Ha valahova odafér egy kanapé, a csapatod hálás lesz érte, hogy nem a földön kell ülniük.

 

A műterem elhelyezkedése

Cseppet sem elhanyagolandó a környezet. A belvárosban vagyunk, vagy negyven percünkbe kerül eljutni a műterem kapujáig? Van parkolás? Ha sok kellékkel, eszközzel érkezünk, érdemes közel parkolni, de ha számítunk vendégekre, ügyfelekre, pláne jó benyomást keltünk, ha nem ötször kell megkerüljék a tömböt, mire parkolóhelyet találnak. Ha alkalmazottaink vannak, jó, ha valamiféle tömegközlekedés elérhető a közelben. Ugyanígy fontos a biztonság. Egy műterem gyakran eszközparkunk tárolója is, és a fotózás kellékei bizony kisebb vagyonokat emésztenek fel. Van térfigyelő rendszer esetleg? Kik a szomszédjaid? Valószínűleg rendszeresen megfordulsz majd a stúdióban, jó, ha kapcsolatot tudsz teremteni az itt lakókkal is.

A megosztásokat megköszönjükShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin